esmaspäev, 4. veebruar 2008

Superteisipäeva ootuses

Niisiis juba homme saab teada selle aasta ühe olulisima sündmuse tulemused. Jutt käib USA presidendi eelvalimistest, täpsemini nn superteisipäevast, kus kõigi eelduste kohaselt peaks selguma sisuliselt need kandidaadid, kellest saavad vabariiklaste ja demokraatide ametlikud kandidaadid sügisel toimuvatel presidendivalimistel. Eelvalimised on mitmes mõttes huvitavamadki, kuna näitavad eri visioonivõimalusi (lisaks individuaalsele showtegemisoskusele ja kogutud kampaaniarahade kasutamisele) mõlema partei valijaskonna hulgas. Et laias laastus määratakse visioonide portfooliod, mis sügisel omavahel konkureerima asuvad.
Kandidaatidest on mõndagi juba selgunud. Demokraatide leeris tundub seis tasavägisem ja praeu tundub, et nii Obamal kui Clintonil on suht võrdsed võimalused. Isiklikult on Obama sümpaatsem, kuigi tema välispoliitiline vaade või õigemini selle ambivalentsus ei ole just julgustav. Samas annaks ilmselt Obama just siseriiklikult nö "uut hingamist" ja see võimaldaks paljuski ka Ameerika imagot (moraalset kapitali) tõsta. Tugev ja tegutsemisvõimeline Ameerika on aga Eestile eksistentsiaalse tähtsusega. Pealegi oleks presidendi nahavärv iseenesest suhteliselt õuline signaal mitmeski mõttes.
Ise ma küll toetan vabariiklasi ja vabariiklaste seas tundub seis psut selgem olevat. McCain on teistest pisut ette rebinud, lisaks on talle viimastel päevadel lisandunud jõulisi toetajaid. Lisaks on McCain ka minu lemmikkandidaat presidenditoolile. Seda eelkõige sümpaatse Venemaa-käsitluse tõttu. Kuid kindlasti ei ole ka Rommny mängust väljas (mormoonist president oleks omaette huvitav nähtus) ja ka Huckabee võib endiselt üllatada. Ron Paul tundub küll mängust väjas olevat, millest iseenesest on kahju. Kuid samas on ta ka mainstreamist liialt erinev kandidaat. Paraku tema seisukohtadest võiks tulevane president nii mõndagi arvestada.
Kahju on eelkõige sellest, et Condolezza Rice ei kandideeri - naine, mustanahaline ja konservatiiv - selline kombinatsioon oleks ühteaegu stereotüüpe murdev ja püsiväärtusi kindlustav.
Palju pole enam oodata, varsti loodan tulemusi kommenteerida.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

No comments...