esmaspäev, 25. august 2008

Iraanist (ja seosest Eestiga)


Iraan on energeetilises mõttes väga oluline riik. Gaasivarudelt. Kultuurilt vast veelgi enam, aga praegu kultuurist, mis on väga oluline, ei kirjuta. Kirjutan seda seepärast, et piltlikult näidata kui seotud on asjad maailmas ja miks on Eestile (väikeriik peab olema välispoliitiliselt aktiivne, see on eksistentsiaalne küsimus, aga see on veidi laiem teema) väga vaja, et Iraan saaks nö normaalseks riigiks, mida ei valitseks radikaalidest islamistid (ehkki vaadeldes igasugu muid äärmuslikke islamiorganisatsioone, tunduvad ajatollad päris muhedate ja mõõdukatena). Aga see selleks. Iraanil on palju gaasi (ka naftat). Kui Iraanis tuleks võimule läänesõbralik ja koostöövalmis režiim, saaks Euroopa endale tugeva alternatiivi Vene gaasile (lisaks Iraani gaasile, saaks otse läbi Iraani transportida ka Türkmeenia gaasi). Sellega väheneks Venemaa mõju Euroopale. Mis tähendab, et Euroopal tekkivad eeldused sirgeselgsemaks suhtluseks Venemaaga. USA saaks endale liitlase, kes aitaks piirkonnas rahu ja stabiilsust tagada (Iraan on ikkagi regionaalne suurriik). Mis tähendab, et ka USA käed muutuvad vabamaks mujal sekkuda (USA tugevnemine) ja sh Venemaale vastu seista ja oma NATO partnereid kaitsta. Nii Euroopa kui USA poolt oleks muutused Eestile positiivsed. Vähenenud vene gaasi tarbimine vähendaks ka Gazpromi (=riigi) tulusid, mis nõrgendaks KGB autokraatiat Venemaal (võimalused raha eest sotsiaalset stabiilsust osta vähenevad) ja annaks võimaluse demokraatlikele ja läänemeelsetele jõududele. Jällegi positiivne, nii maailmale kui Eestile. Seega on väga oluline, kuidas Iraaniga suhteid parandada. Laias laastus on kolm varianti:



  1. Püüda koostööd praeguse võimuga. See on suht võimatu, esiteks USA ei oleks sellega nõus, Iraani võim omab äärmiselt ohtlikke tuumaambitsioone, ei tunnusta Israeli ja Iraani valitsus ise näeb Läänes oma vaenlast.


  2. Lääne organisatsioonid panustavad vahendeid rahvarevolutsiooniks või läänesõbralikemate jõudude tugevdamiseks. Pluss on see, et Iraanis on liberaalne opositsioon olemas ja kui nad ise võimu võtaksid oleks nende võim tavairaanlaste silmis legitiimsem (tundub õiglasem).


  3. USA ja/või Israeli rünnak, millega teostatakse võimuvahetus. Oht ebastabiilsuse ja nukuvalitsuse tekkeks.

Nimetatud mõtted ehk aitavad pisut mõista esiteks kui oluline on Iraan (miks Eestil pole mõistlik öelda, et see meid ei puuduta, kuna on meist kaugel ja kontakte ka erilisi pole) maailmas ja Eestile ning seda, et teema on mitmetahuline ning eri lahenduskäike ja -võimalusi sisaldav. Et pilt poleks must-valge.

1 kommentaar:

Unknown ütles ...

Well well well......