teisipäev, 6. mai 2008

Eesti puhtaks!

Möödundlaupäevane üle-eestiline prügikoristustalgu on siis selleks korraks ühel pool. Kõigepealt tahan muidugi tänada enda tiimiliikmeid, kes samuti sellesse oma osa andsid. Et siis Ragne, Sille, Kenneth, Liisi, Jaanika ja Külli - suur aitäh! Ja Gerdile ka, kes olulise taustajõuna samuti oma väga tänuväärse panuse andis. Tänu teile on jupp Eestimaad jälle puhtam.
Suur osavõtjate arv viitab ka loodetavasti sellele, et edaspidi pole vajadust sellist aktsiooni korraldada, st loodetavasti tõi "Teeme ära" kaasa ka paradigmaatilise nihke vähemalt osade eestlaste väikestes ajudes. Et nagu oleks aeg aru pähe võtta ja saastamine lõpetada. Aga kuna see paljuski vastutustunde küsimus, siis on nihked mõttemallides rasked tulema. Kuid samas kui inimesed koonduvad ja prügi mahaloopijat ähvardaks reaalselt tabamise korral peksa saamine, siis seegi on juba pool võitu. Seega tuleks igati õhutada saastajate üleüldist hukkamõistmist (nulltolerants), sest ainult nii on võimalik need "inimesed" korrale kutsuda. Administratiivsest ressursist jääb ilmselt üksi väheks. Ja see siin pole mingi üleskutse mingi sotsiaalse vaenu vms õhutamiseks, vaid saastaloopijad peavad ka ise tunnetama, et nad on ise saast. Nimetagem siis seda osaduse saavutamiseks objekti ja subjekti vahel. Lõppeks peab ju Eestimaa kunagi puhtaks saama. Ja paha ei teeks ka rohkem prügikonteinereid kui järele mõelda. Ning üleüldise prügimaksu kehtestamine (võiks ntx käibemaksule mingi % otsa lisada, sest, kes ostab, see ka saastab, isegi kui prügi ettenähtud kohta paneb). Indviduaalse vastutusvõime osas ma paraku väga optimistlik pole, ehkki tahaks. Kuid teisalt näitas see üritus väga võimast potensiaali Eestis kodanikuühiskonna tekkeks (või õigemini see on juba olemas ja näitab oma elujõudu).
Üllatas aga see, et antud ürituse raames rohelised nii tagaplaanil olid, ega püüdnud poliitilist punktivõitu, ehkki kaudselt puhastusaktsioon siiski tõstis ka keskkonnateema fookusesse. Aga jah, tundub, et rohelised on taandumas tuuma- ja tuuleenergia erakonnaks, suutmata isegi keskkonnateemat terviklikult hallata. Millest muidugi kahju, sest roheliste programm on üks tugevamaid Eesti erakondade seas.

2 kommentaari:

Unknown ütles ...

Suur tänu sullegi, et olid nõus üle võtma Nuutikute juhipositsiooni...
Olete kõik nii toredad... :D

Toivo Ellakvere ütles ...

mhh, mille poolest see (programm) tugevaim on?