pühapäev, 25. mai 2008

Eurovisioon 2008

Sedapuhku siis Venemaa võit :S.
Ühest küljest, lugu oli täitsa hea. Samas oleks võinud ka parem lugu võita. Väga head lood olid Soomel, Türgil, Aserbaidžaanil, Saksamaal ja Lätil. Head ka Ukrainal, Horvaatial ja Kreekal. Suht-koht ka Armeenia, Gruusia ja Prantsusmaa. Ülejäänu suht kräpp. Tõsi, ise ma hääletasin korduvalt Gruusia poolt. Seda mitte just laulu tõttu (piinlik küll, aga seekord valisin ka mina riigi järgi), vaid just seetõttu, et lauluvõistluse toimumine Gruusias soodustaks viimase lääne-orientatsiooni ja aitaks maailmal seda riiki avastada. Üldse, väikese riigi puhul on Eurovisiooni-taolise suurürituse korraldamine ilmselt ühiskonnale märksa olulisemat mõju avaldav, kui Venemaa-taolisele riigile. Venemaa puhul ei muuda eurovisioon paraku midagi, seevastu väikese ühiskonna mentaalsusele võiks mõju päris suur olla. Ilmselt oli ka Serbiale. Ses mõttes jah, oleks võinud võita keegi Kaukaasia kolmikust, või Ukraina või Albaania või Horvaatia. Rääkimata eelvooruga piirdunud Moldovast või Valgevenest. Et kui juba lauluvõistlus on, siis miks mitte püüda lüüa mitut kärbest ühe hoobiga.
Teiseks hääletamisest. Kahju, et naabermaad sõltumata laulu kvaliteedist üksteisele punkte annavad (kuigi mina hääletasin ka Gruusia poolt mitte laulu ilu silmas pidades, vaid seetõttu, et Gruusia saaks korraldada järgmise lauluvõistluse, samas on ka naaberriigi poolt hääletamisel võimalik mugavusloogika, et saab lähedal pidu panna, aga arvan, et selline käitumine peegeldab ikkagi eelarvamusi). Ja saage ükskord juba aru, et see pole Balkani maade teema. Vaadake kasvõi kellele Eesti andis punkte ja kellele teised põhjamaad, suht neutraalselt hääletasid vast ainult Iirimaa ja Šveits. Siiski, ka positiivne näide, kus naabermaad kumbki vastastikku punkte ei andnud, ehkki mõlemil oli suht hea lugu ja ka kõrge koht lõppkokkuvõttes - Armeenia ja Aserbaidžaan. Ilmselt on vastastikkune antipaatia ja külmutatud sõda oma jälje jätnud ning vastastikku ei ela ka suuri vähemuskogukondi naaberriigis, kes oma emamaa poolt hääletaks (nagu Eesti venelased või Bosnia serblased või Küprose kreeklased).
Aga kokkuvõttes ju OK - nii Armeenial kui aserbaidžaanil kui ukrainal läks väga hästi, Soomel ja Lätil kahjuks mitte. Soomel ja Lätil oli sedapuhku tõsiselt hea lugu, tavaliselt ma pigem väldin ka naabermaade kiitmist:) Videosid saab siis vaadata siit, kui nats otsida.

Kommentaare ei ole: