kolmapäev, 2. juuli 2008

Hilinenud revolutsioon, et mitteöelda väike murrang

Juuli algusest siis on kõik Eestis tegutsevad 6 telekanalit läinud üle digitaalsele andmeedastusele. Kuna uuendus võimaldab analoogsaatevõrgust oluliselt rohkematele kanalitele üleriigilist pildiedastust (häält loomulikult ka :), siis on oodata, et tänu tehnilistele võimalustele ja edastuse odavnemisele kanaleid ka juurde tekib, eriti eri niššikanaleid (Kalev Sport on hea näide). See aga muudab traditsioonilist telemaastikku oluliselt, ehk teisisõnu on ka televisioon jõudmas postmodernsesse ajajärku. Tasuvus on muidugi iseküsimus, kuid loamaksu kaotamine ning saatevõrgu haldamise kulude langus peaks sellele soodsat mõju avaldama. Kvaliteedi paranemine (andmeedastuse põhimõtteline muutumine) ning lisavõimalused (textbox menüü telekavaga, subtiitrite valik jm) on veel lisaboonuseks.
Et protsessi kiirendada oleks mõistlik analoogsaatjatevõrk esimesel võimalusel kinni panna (praegu plaanitakse seda vist 2010). Virisetud lisakulu digiboxi soetamise näol on mulle suhteliselt mõistetamatu - on ju elementaarne, et areng peab toimuma ning igaühel peaks olema heameel sellesisulise muutuse üle. Ja kui ei meeldi, siis TV on vaba valik, keegi ei sunni ju kedagi seda vaatama ja väikest investeeringut tegema.
Iseküsimus muidugi kuivõrd internetiajastul üldse TV ja raadio mõtekust omavad. Kaasajastamisest hoolimata usun, et tulevik saab olema netiraadiote ja neti tv päralt, eriti kui andmeedastuskiirused veelgi suurenevad. Ning endaloomepõhine interneti tv vabastab ajakavalisest piirangust, mis ilmselt on oluliseim vahe nö "päris" tv-ga. Aga esialgu siiski telekat muuseumiaparaadiks pidada ei saa, raadio maabub sinna ilmselt enne.

Kommentaare ei ole: