reede, 14. märts 2008

Valimised

Tundub, et mu blogi võib varsti nädalaringvaateks ümber nimetada, tööpäeviti on tööd nii palju, et muuga polegi aega tegelda. Osalt seetõttu ja kuna ma üldse kõige kiirema reageerimisega ei ole, siis avastasin suht ootamatult, et juba on käimas valimised. Sedapuhku siis Tallinna Ülikooli üliõpilasesinduse volikogu omad. Igaljuhul ühika seinastendile ilmusid esimesed näod suht hiljuti, et alguse võib lahjaks lugeda. Ja täna põhjalikumalt asjasse süüvides avastasin oma pettumuseks, et e-valimised on seks korraks juba läbi :S. Egas midagi, tuleb väike kõrvalpõige töölt teha ja vanamoeliselt asi ära ajada. Sest valimine, on iga indiviidi püha kohus ja kui kuskil on võimalus valida, siis ei saa sellest ju sugugi kõrvale jääda. Kuigi tudengina ma end ei tunne küll juba ammu ja ei mäletagi, millal viimati akadeemilist õhku sai kopsudesse hingata. Aga formaalselt olen ju minagi ikka veel tudeng. Aga jah, esiteks võiks kampaania olla tunduvalt agressiivsem et iga mats aimu saaks mis toimumas. Ma pole küll päevi oma meilboxi avanud, aga anyway oleks ju võinud juba ammu kampaaniaga alustada, mitte samaaegselt valimistega. Et selles mõttes olen pettunud, et kandidaatide spämm mu postkasti ei uputa. Mitte, et ma seda esindust ja seda, kes sinna satub eriliselt oluliseks peaks. Aga valimised needki.
Vaadates kandidaatide motivatsioonikirju, siis muidugi arenguruumi on, kuigi asjalikuna tunduvaid tegelasi on mitmeidki. Igaljuhul, mis mind pisut häirib, on keskendumine valimisagendas sotsiaalpornole. Mingid tudengilõunad, sõiduhüvitised, õppetoetus ja muu kräpp, kui vaid suvaliselt meeldejäänud märksõnu pilduda. Tundub, et sotsialism ruulib täiega. Paraku. Mis mingis mõttes näitab ka ära selle, et sisuliste ja laiemat haaret nõudvate küsimuste/teemade püstitamiseks ei jätku noortel võimekust ega pädevust. See ei käi muidugi kõigi kohta vaid nii keskmiselt. Et hüppamine mingite mõtetute pseudoteemadega, mis üht tõelist tudengit ei koti. Õppetoetused on muidugi teema, millest võiks väga pikalt kirjutada, aga see pole tänase jutu teema. Põhjus, miks ma siin kirjutan on pigem ühes mõttesähvatuses, mis mul seoses üliõpilaskonna esinduskogu valimisega tekkis. Asi nimelt selles, et tegu on kõige otsesema poliitikaga (välja arvatud nende puhul, kes lihtsalt loodavad end ülikooli rahade najal korraldatud üritustel meeldivalt täis juua) ja seetõttu peaks maailmavaatelisem tasand hoopis selgemalt esile tulema. See eeldaks muidugi suht tugevaid fraktsioone. TLÜ puhul vähemasti on muidugi tegu üsna mõttetu valimissüsteemiga ja esmalt peaks üikool olema üks ringkond, mitte nagu ametiühing, kus erialade seindajatest moodustub mingi kogu. See on selline vastikult korporatiivne mudel. Üks ringkond aga võimaldaks just maailmavaatelise debati tekkeks luua tingimused, kuna see tihendab konkurentsi ja toob teemaks otse üleülikoolilise tasandi, mitte nii, et kingsepad omavahel ja muusikud teises seltskonnas, kui mingit paralleeli otsida. Põhimõte oleks, et tekiksid seltskonnad maailmavaatelistel alustel.
Mul on siiralt kahju, et vähemal neil valimistel tundub poliitiline tasand tagaplaanil olevat, kuigi erakonnaliikmeid on päris mitu kandideerimas. Aga ilus oleks see, kui valimised toimuksidki analoogselt parlamendivalimistega, kus erakonnanimekirjad omavahel võistlevad. Mitte just päris üks ühele, aga miskit sama süsteemi laadset. See oleks kasulik nii erakondadele, kelle noored saaks nö koolitust ja kogemusi eri huvide vahendamisel (ka tudengite huvid võivad olla vastandlikud, pole olemas sellist asja nagu üliõpilase huvi, huvi on ikka individuaalne) ja samas ka esinduse töö sisukamaks muutmisele, kus a sisuliselt vaieldakse eri seisukohtade üle, mitte ei keskendutaks mõttetute ürituste korraldamisele. Praegu vohavat populismi see muidugi ei kärbiks, aga eks mõtlev tudeng oskab ka ise otsustada. Aga kokkuvõtvalt ootused üliõpilasesinduse suhtes: vähem seda sotsiaalpaska ja rohkem keskendumist pakutava hariduse kvaliteedinäidikutele. Hea tudengiesindus on kui valvekoer, kes ei lase saastõppel vohada, vaid võitleb tugevama haridustaseme eest.
PS! Ja iga korralik tudeng käib valimas;)

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

DIIP. Sa võiksid parem bloody marydest kirjutada ja sellest, mis on selles liitrises kirjus joogis, mida nimegast saab.. vot.

Unknown ütles ...

you tell him,sille!!!