pühapäev, 9. november 2008

16 aastaselt valima

Leian, et ettepanek anda valimisõigus alates 16-aastaseks saamisel on igati mõistlik. Alustuseks võiks seda rakendada KOV tasandil (ühtlasi koos kandideerimisõigusega). Ja hiljem viia sisse ka riigitasandil. Täiesti nõus, et teema vajab põhjalikku analüüsimist seoses teiste teemadega, kus kehtib vanusepiirang. Samas saab piiranguid ja kohustusi kehtestada ka täisealistele – ka praegu pääseb valima 18, aga kasiinosse 21 aastaselt. Seega ei näe ma, et üldiselt tuleks väga oluliselt vanusepiiranguid õigustele ja kohustustele leevendada. Valimiste puhul on küll tegu äärmiselt olulise põhiseadusliku õigusega, ent lähtuvalt maksimaalsest kodaniku kaasamisest ühiskonnaelu korraldamisse, peaks siin ka võimalused suuremad olema.

Mis puutub seda, kas 16 aastane on piisavalt küps valimisteks, siis leian, et sama võib iga inimese käest küsida. Siinkohal oleks pigem valimistel osalemisõiguse andmiseks kohane korraldada test/küpsuseksam. Ma pole sugugi kindel, et earühm 16-18 kõige lollimad ja ebaküpsemad oleks. Aga nagu öeldud, ma arvan seda. Et tõde selgitada, see nõuaks põhjalikuma uuringu korraldamist.

Siin ongi valiku koht – kui tahta maksimaalset kvaliteeti, oleks test osalemiseks mõistlik, kui maksimaalset kaasatust, siis lai valijaskond. Paraku ei tähenda lai osalus paremat kvaliteeti, ega hakka kahjuks ka ilmselt kunagi tähendama. Küll aga suurendaks valimisea langetamine osalust, olen selles kindel ja seeläbi ka noorte mõju poliitikutele.

Ettepanek, mis annab alaealise lapse vanematele iga lapse kohta lisahääle, vääriks kindlasti ka toetamist. Sellega saavutatakse olukord, kus igal kodanikul on üks hääl, kuid alaealise häält kasutab kuni tema täisealiseks saamiseni tema vanem. Et tagatud oleks võrdsus, siis võiks 1. lapse lisahääl minna emale, 2. oma isale jne. Aga tehnilised üksikasjad on diskussiooni käigus lahendatavad. Keerukust uus süsteem tõstaks, aga samas suurendaks oluliselt nende osakaalu, kes tuleviku heaks rohkem panustanud. Ehk otsesemal öeldes oleks õiglasem.

Kommentaare ei ole: