esmaspäev, 26. oktoober 2009

Elada, et sellest jutustada


Gabriel Garcia Marqueze autobiograafia, mis käsitleb tema lapsepõlve ja noorust Colombias. Väga mitmetahuline ja kaasahaarav jutustus, milles saavad selgeks ka mitmed tegurid ja olukorrad, mis tema romaanides kajastust on leidnud. Eriti seoses raamatuga „Sada aastat üksildust“, mis tema ilmselgelt parim teos on. Nii Ladina-Ameerika kultuur kui elulood on kaks põnevat valdkonda, selles teoses need omavahel põimuvad. Nimetatud autobiograafia ning selle taustal Colombia arengud ning inimeste uskumused ja teos on samuti igati väärt lugemine – loodetavasti jõuab ta kirjutada ka hilisemast elust, mis kindlasti samavõrd huvitav.

esmaspäev, 12. oktoober 2009

Kõik valima!!!


Kutsun üles kõiki osalema aktiivselt KOV 2009 valimistel ja valima endale meelepärase IRLi kandidaadi poolt. Lisainfo Isamaa ja Res Publica Liidu kandidaatidest üle Eesti ning tulevikuplaanidest kohalikul tasandil on leitav IRLi kodulehelt: http://www.irl.ee/

Kõigil tallinnlastel soovitan soojalt ka Laari kohvikut külastada, programm on igati sisukas.


Elektrooniliselt saab hääletada http://www.valimised.ee/ teada on vaja PIN1 ja PIN2 koodi, samuti ei tohi sertifikaadid aegunud olla. Kes veel ei tea, kes sinu ringkonnas kandideerivad siis lihtsaim viis selle tuvastamiseks on http://www.vvk.ee/index.php?id=11923


Elektrooniline hääletamine kestab 8.-14. oktoobrini, 12.-14. oktoobril on eelhääletamine ja 18. oktoobril valimispäev.

Seda, et valimised on kodanikukohus ja iga hääl loeb ei ole mõtet vist üle korrata.

Test

Postimees on välja töötanud testi, Tallinna KOV valimiste kontekstis. Mingit aimu saab, millise erakonnaga vaated kattuvad.

http://poliitika.postimees.ee/?r=692

kolmapäev, 7. oktoober 2009

Tigris. Alguse otsinguil


Thor Heyerdali nimi ei vaja ilmselt lähemat tutvustamist – tegu siis legendaarse Norra uurijaga, kes papüüruslaevaga üle ookeani seilanud ja seeläbi mitu olulist hüpoteesi kinnitanud (või vähemasti tõestanud, et nii on võimalik). „Tigris. Alguse otsinguil“ on raamat reisist pilliroolaeval, millega üritati tõestada, et kauges ajaloos olid võimalikud merekontaktid sumerite, India ja Aafrika ranniku (Somaaliast Egiptuseni) vahel, mistõttu ka kultuur sai levida. Pilliroolaev läbis reisi nimetatud kohtade vahel igati edukalt, hoolimata naftatankerite tihedast liiklusest ning mere reostumisest, mis pillirooalusele sugugi hästi ei mõjunud. Kaugetel aegadel olid aga need probleemid olematud. Raamat algab laeva ehitusega ning siin on väga hästi kirjeldatud kompetentside leidmist mitmestki maailma eri paigust (nii India purjetajad, kui aimraa indiaanlased). Ka laeva meeskond on rahvusvaheline. Raamatu muudab põnevaks lisaks läbivale seiklusele ka julgete hüpoteeside püstitamine elu kohta tuhandeid aastaid tagasi. Tegu on suurepärase raamatuga, mis märkimisväärselt arendab silmaringi.

Jah, härra peaminister


Täiesti võrdväärne lugemine raamatuga „Jah, härra minister“. Tõsi uudsuseefekti küll eriti polnud, selles mõttes jäi veidi eelmainitule alla aga hea (ja ilmselt ka õpetlik?) lugemine sellegipoolest. Kuid kui kahe vahel valida, siis eelistus kuulub „Jah, härra ministrile“.

teisipäev, 6. oktoober 2009

Pedro Paramo

Mehhiko kirjaniku Juan Rulfo maagilise realismi üks väljapaistvamaid raamatuid oli tõesti huvitav lugemine, kuigi paljuski ebamäärane ja lahtisi otsi jättev. Aga võib-olla seegi osa maagilisusest. Kui näiteks Marqueze teostega võrrelda, siis on selles tunduvalt rohkem üleloomulikku, eriti surma teemaga seonduvat. Üldse on raamat läbivalt väga morbiidne, küsimus, kes on elus või kas üldse keegi polegi seejuures vast kõige olulisem, niikuinii on kõik suhteline. Ibero-Ameerika kultuuri huvilistele (nagu mina) kindlasti põnev lugemine.

Belgia lähivaates

Õigemini küll pealiskaudsel vaatamisel. Mõned nädalad tagasi sai pikemalt kui üks päev Belgias viibitud ja Brüsselile lisaks ka Brügge ja Gentiga tutvutud. Belgia on tore – ei saa öelda, et vapustav, samas ka mitte igav. Brügge ja Genti vanalinnas leidub mitmeid väga kauneid hooneid, kirikud on samuti suurejoonelised ja nauditavad. Brüsselis on ka kauneid hooneid, kuid need kipuvad veidi varju jääma muu linna sisse. Samas on põnevaid kohti ka Brüsselis palju, näiteks Sõjaajaloo muuseum, koos väikese, ent esindusliku tanki ja lennukikollektsiooniga. Igaljuhul põnev ja samas töine puhkus oli (esmaspäeval ja reedel oli töögrupp). Reede sai veedetud Haagis, kuid kuna vaba aega põhimõtteliselt polnud siis Hollandist sai ülevaate rongiaknast teel lennujaama.